Vodič za kupnju fishfindera Objavljeno: 23. 07. 2016 - 3:44

Ukoliko već imate instaliranu sondu raspitajte se kod prodavatelja o kompatibilnosti Vaše sonde sa novim ciljanim uređajem/uređajima jer se na taj način isto može uštedjeti. Da li kupiti uređaj sa ekranom u boji ili ne? Na ovo pitanje je dosta teško odgovoriti zbog toga što je previše individualno. Općenito govoreći u današnja vremena kod ekrana u boji dijagonale 127mm (5 inch) rezolucija od 320x240 piksela je neki minimalni standard, sve ispod toga je previše zrnata slika. Manje rezolucije su «dopustive» samo kod još manjih ekrana. Kod monokromatskih ekrana iste dijagonale neki minimum rezolucije bi bio 240x240 piksela. Za primjenu na slatkim vodama probao bih naći još bolju rezoluciju od ovih spomenutih kao minimum.

Kod manjih ekrana vrijede malo drugačija pravila, ali prema mnogim izjavama koje smo mogli čuti kupci će prije žrtvovati boju na ekranu nego rezoluciju ukoliko im je novi uređaj ugrađen ispod nadkabine ili u kabini (znači nije baš direktno izložen suncu). Ovdje će se pokušati dati neke opće smjernice oko odabira, ali je konačna odluka individualna.

Ekrani

Fishfinderi prikazuju informacije na grafičkom zaslonu (display-u). Nekad su se informacije mogle vidjeti na zaslonima fishfindera sa CRT (Cathode Ray Tube) ekranima sa katodnom cijevi. Danas, je to vrlo rijetko moguće jer su spomenute CRT ekrane cjelovito istisnuli LCD ekrani  (Liquid Crystal Display) odnosno ekrani sa tekućim kristalom. Primjenom LCD tehnologije uređaju su kompaktnije izvedbe, bolje rezolucije, šireg kuta gledanja i manje potrošnje.

Još uvijek fishfindere se može podijeliti prema vrsti ekrana i to na:

  • FSTN (Film Super Twisted Nematic) odnosno monokromatske i
  • TFT (Thin Film Transistor) odnosno ekrane u boji.

Film Compensated STN (FSTN) i TFT su LCD tehnologije koje se danas u velikoj mjeri koriste iako to ne mora biti slučaj, ali ipak ove dvije tehnologije su za sada u najvišoj primjeni kod brodskih elektroničkih uređaja općenito pa tako i kod fishfindera.

U boji ili crno-bijeli

Za sada u nekom rasponu cijena, moglo bi se reći, vječna dilema. Ekrani u boji već pomalo potpuno istiskuju sa tržišta monokromatske ekrane, osobito kod većih i snažnijih uređaja, međutim u ponudi malih fishfindera još uvijek to nije moguće. Danas, mali i jeftiniji monokromatski fishfinderi ipak nude iste analogne karakteristike (izlazna snaga, osjetljivost, veličina i rezolucija ekrana….) uz nižu cijenu koštanja uspoređujući sa uređajem iste klase sa ekranom u boji.

Osim toga, današnji monokromatski ekrani se lakše čitaju pri dnevnoj svjetlosti nego sa vlastitim osvjetljenjem. Imaju i do 16 razina sive boje i različite načine prikaza tako da složena slika na ekranu izgleda vrlo kvalitetno. Osnovna mana im je uži kut gledanja nego kod ekrana u boji, ali ukoliko je postolje monokromatskog uređaja okretno i lako podesivo u tijeku rada sa uređajem ovo i ne mora biti problem.
Dakle, ukoliko se odlučujete na kupnju «monokromatike» odnosno kako se većinom zna reći «crno-bijelog» uređaja pogledajte kakav kontrast nudi taj uređaj i u kojim granicama se sami kontrast može namještati. Ako je to moguće probajte vidjeti kako izgleda ekran pri dnevnom svjetlu jer se jedino na taj način može otkriti prava vrijednost ekrana. Ako namjeravate ugraditi fishfinder ispod nadkabine (a to je u većini slučajeva tako) monokromatski fishfinder dolazi u ozbiljno razmatranje jer primjerice za uređaj iste klase u boji morate potrošiti za oko 30 pa do i 40% više! Stoga, se može sa sigurnošću utvrditi da još uvijek monokromatski fishfinderi nude najbolji odnos plaćeno/dobiveno za ribolovca u mnogim primjenama. Najčešći kupci monokromatskih fishfindera su ribolovci koji dulje vrijeme provode na moru, traže detaljnu podvodnu sliku, mogu ugraditi uređaj na način da je ipak malo zaštičen od izravnog udara sunčevih zraka, a nemaju ili nisu voljni za fishfinder u boji odvajati ponekad i skoro duplo veći novac.

Ukratko, uređaj istih karakteristika sa ekranom u boji je bolji, ali i dosta skuplji. Dobar monokromatski fishfinder može prikazati većinom sve što može i onaj u boji, ali je potrebno nešto dulje vrijeme da naučite raspoznavati stvari na ekranu. Primjerice ukoliko su na raspolaganju fishfinderi istog kuta zračenja, iste dijagonale ekrana (recimo 5 inča jer je to neki standard), jedan je u boji ali rezolucije 160x160, a ceno bijeli je rezolucije 320x320 je bih prije uzeo crno bijeli. Znači žrtvovao bi boju za znatno bolju rezoluciju.
 
Novi TFT LCD fishfinderi u boji sa ekranom dijagonale 127mm (5 inch) standardizirano se mogu naći u rezolucijama od 320x240, 480x480 i 640x480 (VGA rezolucija) gdje najmanja rezolucija u pravilu znači i najnižu cijenu. Međutim ponekad će proizvođači «skinuti» možda neku bitnu karakteristiku u ponudi uređaja sa najboljim ekranom, tako se preporučuje pažljivo proučiti sve karakteristike jer je ona bitna (u nekom specifičnom slučaju) baš važna za rad. Primjerice, moguće je naći superioran ekran, ali i sa single-beam i sa dual-beam zračenjima, a možda je način zračenja novom korisniku bitan, (želi dual-beam zračenje i kupi single-beam jer je taj uređaj nešto jeftiniji, ili pak kupi dual-beam ali izlazne snage manje od 200W, jer mu se neki model od 500W učinio skupljim, ili pak na kraju krajeva kupi uređaj bez hrvatskog jezika, a možda je baš to korisniku dosta bitno). Dakle, savjetuje se dobro pregledati sve karakteristike. Najbolje je da sebi napišete na papir kakav bi novi uređaj otprilike trebao biti i onda od prodavaonice do prodavaonice.

Današnji Link ka navedenom sajtu je zabranjen zbog neizmirenih obaveza prema forumufinderi imaju ekrane u boji koji su čitljivi u širokom kutu gledanja, iamju oštar i jasan prikaz i po jakom sunčanom vremenu, što je unazad 5 godina bilo nemoguće. Gore na slici se vidi ekran uređaja koji je direktno izložen udaru jakih sunčevih zraka. Svakako je ovaj ekran bolji i jasniji od svih monokromatskih ekrana, ali da li se za njega isplati dati gotovo 35% više para!? Sigurno da, ali jedino ukoliko ih imate.

Slatkovodnim ribolovcima izlazna snaga po meni i nije toliko bitna jer su prijemnici fishfindera u određenoj seriji fishfindera više-manje isti. Što znači da onaj od 200W koristi isti prijamnik kao i onaj od 500W. Kako se u gotovo svim modernijim fishfinderima izlazna snaga automatski "šalta" prema jakosti odraza korisnik koji praktički čitav vijek koristi fishfinder od 500W vjerojatno nikad nije radio sa 500W već većinom sa 100-200W jer upotrebljava fishfinder na dubinama od 20m ili manje!. Veća izlazna snaga je dobra za veće dubine i za izdignuti koristan signal iz pojačanog šuma, a pojačani šum se stvara uglavnom pri većim brzinama broda (glisiranje). Mislim da je ovo mnogima od Vas nepotrebno.

Dakle, za sada smo na dovoljnoj izlaznoj snazi od 200-300W (amo reći okvirno za slatkovodnu primjenu), prije viša crno-bijela rezolucija nego niska rezolucija u boji i prije dual-beam nego single beam, odnosno bolje imati što širi kut ali sa više zraka, a ne široki kut sa jednom zrakom.

Usporedba

Kupnja se u principu svodi na sistem eliminacije. Uređaji se eliminiraju usporedbom, nakon razgovora sa prijateljima, prodavateljima ili pak čitanja nekih članaka na Internetu. Sve ovo je OK, ali ipak se savjetuje uživo pogledati uređaj makar i u simulacijskom načinu rada.

Evo nekih savjeta prilikom uspoređivanja konkurentskih proizvoda:
·   Usporedbu uređaja morate vršiti u istoj klasi. Veći ekrani su naravno bolji od manjih jer se može više toga vidjeti odjednom te ima više mjesta za podijeljene kombinirane prikaze, brojčane podatke…,
·   Kada uspoređujete dva uređaja, prvo usporedbu počnite vršiti prema ekranu jer je ekran najskuplja stavka u proizvodnji uređaja pa onda ide ostalo,
·   Ako je hrvatski software toliko bitan, onda odmah pitajte za to,
·   Uspoređujte dva ekrana iste rezolucije i veličine, nakon toga pitajte za način zračenja (dual-beam, single-beam….), te za izlaznu snagu. Kod izlazne snage morate usporedbu vršiti ili preko RMS (root mean square) snage ili preko PP snage, a ne «jedna ova, a druga ona». Neki proizvođači izražavaju svoje karakteristike samo preko PP (peak to peak) snage pa se onda izlazna snaga čini velikom, stoga bi se trebalo obratiti pažnju pri kompariranju izlaznih snaga. Uglavnom kompariranje međusobnih RMS snaga čini se najpravilnijim,
·   Kutovi zračenja su isto različito navedeni između raznih proizvođača, a dosta prodavatelja možda to čak i ne zna, pa se preporučuje saznati od nekoga tko zna. Primjerice neki proizvođači navode (mjere) svoje kutove zračenja na –3dB, neki na –6dB, a neki na –10dB. Stoga se ovi kutovi na -10dB mogu činiti širim!?. Ako je kut zračenja toliko bitan budućem korisniku, preporučuje se popričati o tome negdje gdje Vam to netko može objasniti jer se o kutu zračenja fishfindera zaista dosta može pisati, te bi izašli iz osnovne teme članka,


·   Mehanički dio fishfindera također može biti bitan. Ukoliko namjeravate fiksno ugraditi novi uređaj (ugradnja «ukopavanjem» u brodsku komadnu ploču; obično se naziva «In-dash ugradnja») pažljivije proučite dimenzije. Pri ovome nemojte zaboraviti i dubinu uređaja zajedno sa konektorima jer ponekad iza uređaja odnosno iza brodske ploče nema baš dovoljno mjesta. Dosta puta proizvođači nude uz standardnu ugradnju na nosač i «In-dash» ugradnju u isporuci, ali ponekad i kao opciju, tako da se dobro raspitati o cijeni ovih eventualno potrebnih opcija,
·   Pogledajte kako je izveden nosač odnosno postolje uređaja. Da li se lako mogu namještati kutovi gledanja u tijeku rada i da li je uređaj lako skinuti sa broda i ponijeti ga sa sobom, te da li kablovi ostanu «visiti» kad odnesete uređaj. Pitajte za cijenu eventualne zaštite konektora koji ostaju izloženi morskom okružju kad je uređaj skinut,
·   Ako želite montirati sonder na brži brod i sondirati pri većim brzinama pogledajte oblik krmene sonde (ako morate sondu ugraditi na krmeno zrcalo), pogledajte kako je riješen nosač sonde, a ako želite lijepiti ili pak probiti brod raspitajte se o cijenama ovih sondi jer ovo sve zajedno čini investiciju,
·   Raspitajte se o jamstvenom roku proizvoda. Naime, većina prodavatelja nudi jamstveni rok od dvije godine na ovakvu vrstu robe prema zahtjevima EU, međutim to kod nas još nije obveza, stoga pitajte o tome,
·   Mnogi ribolovci imaju potrebu premještati fishfinder iz kabine na krmu u svrhu lakšeg praćenja ekrana pri panulavanju ili pri polaganju parangala. Neki proizvođači dodatni pribor za ovakvu izvedbu imaju u ponudi, ali neki i ne. Osim toga neki žele prebaciti svoj fishfinder u kaić za potrebe lova «u vali». Ukoliko Vam je ovo bitno raspitajte se o vrijednosti dodatnog pribora i o mogućnosti ovakvih instalacija.
·   Ukoliko namjeravate svoj novi fishfinder nadograditi u budućnosti sa nekom od opcija, pitajte za podršku, cijenu i dostupnost željenih opcija (GPS, barometar, spoj na dodatnu sondu, repeater ekran, spoj na PC, NMEA 0183, NMEA 2000, Ethernet….)

Nešto više o rezoluciji fishfindera

Što se tiče rezolucije ekrana dovoljno je reći da viša rezolucija donosi bolju sliku, odnosno detaljniju sliku. Rezolucija se mjeri sa količinom broja elementarnih točkica na ekranu. Elementarna točka na ekranu naziva se piksel. Što više piksela, bolja slika. Rezolucija se iskazuje sa dva broja. Prvi broj predstavlja broj okomitih piksela, a drugi broj vodoravnih. Tako primjerice kod ekrana od 320x240 piksela ono «320» znači broj okomitih piksela na ekranu, a «240» broj vodoravnih piksela. Kod fishfindera, više pažnje se obraća vertikalnoj rezoluciji odnosno okomitim pikselima jer, uz još neke druge parametre, vertikalna rezolucija utječe na razlučivanje podvodnih objekata odnosno sposobnost uređaja da odvojeno prikaže podvodne objekte koji su blizu jedan drugoga. Što je vertikalna rezolucija viša, fishfinder bi trebao bolje razlučivati objekte.

Ovdje se može spomenuti i da će odvajanje objekata uz dno biti bolje ukoliko je ova rezolucija viša. Drugi broj predstavlja vodoravne piksele odnosno horizontalnu rezoluciju. Horizontalna rezolucija određuje koliko će vremena odrazi ostati prikazani na ekranu što može biti korisno pri «sondiranju» na većim brzinama broda. Osim toga više piksela po kvadratnom centimetru ekrana znači i boljusliku, odnosno više detalja u odrazu ribe, plova sitne ribe i strukture dna. Kako se može vidjeti iz izloženog potrebno je rezoluciju komparirati po površini ekrana. Ekran od 320x240 i dijagonale od 5 inča ima manju odnosno lošiju rezoluciju od ekrana 320x240 dijagonale 3,5 inča.

Još neke «To Moram Imati» stvari

Kako stvarno uređaj radi kao jedan fishfinder-sistem zaista će se teško vidjeti iz karakteristika, prospekta ili čak i simulatora. Međutim pažljivim pregledavanjem ovog spomenutog ipak se može dosta toga zaključiti. Pri ovome se većinom misli na software za analizu odraza i općenito vjernost prikaza odraza. Što se tiče prikaza informacija i nekih software-skih mogućnosti uređaja koje mogu biti vrlo bitne novom korisniku one se mogu vidjeti pogotovo ukoliko je uređaj uključen u prodavaonici ili na Sajmu pa je moguće po uređaj malo «čačkati».
Evo nekih korisnih funkcija za razmatranje pri kupnju fishfindera:

·   mogućnost prilagodbe brojčanih podataka; primjerice, nekome je na fishfinder prikazu od osobite važnosti pratiti kurs, brzinu, temperaturu i dubinu odjednom, a nekima je (većinom panulašima) bitna samo dubina i brzina (pretpostavlja se da je na fishfinder spojen GPS) Neki tipovi uređaja nemaju ovu mogućnost, stoga je važno znati na koji način se mogu korisnički prilagoditi brojčani podaci na fishfinderu,

Mnogi korisnici fishfindera u mnogim slučajevima žele vidjeti glavne brojčane podatke (osobito trenutnu dubinu) sa nešto veće udaljenosti. Zbog toga proizvođači nude u svojim software-ima prikaze sa uvećanim brojkama. Različiti proizvođači nude (ili ne nude) različita rješenja. Pogledajte (ukoliko je to bitno) na koji način možete uvećati podatke na ekranu

·   jednostavnost rukovanja; je relativan pojam. Netko ne traži prijevod hrvatskog software-a jer se već dobro služi engleskim, a nekome je baš to možda bitno. Međutim, jednostavnost rukovanja ne obuhvaća samo hrvatski software. Svi fishfinderi prikazuju informacije putem različitih prikaza. Prikazi su ne engleskom «View», tako da neki fishfinderi imaju posebno tipku za mijenjanje ovih prikaza.

Tipka se obično naziva ili «View» ili «Page». Osim toga ovo «šaltanje» prikaza kod mnogih uređaja određuje se takozvanim «soft-tipkama». To su one tipke kojima software uređaja za različite prikaze dodjeljuje različite funkcije. Može se zaključiti da primjerice uređaj sa 4 soft-tipke plus standardne tipke može imati veći broj tipki. Ovo može izazvati nelagodu kod potencijalnog korisnika misleći da je uređaj težak za rukovanje, ali to nije tako. Uglavnom, broj tipki, hrvatski prijevod software i možda nešto treće ne mora određivati stupanj jednostavnosti rukovanja uređajem, već je bitno kako su određene funkcije posložene u korisničkom softwareu odnosno kako je on organiziran. Moguće je da naiđete na uređaj sa samo tri tipke, a da on bude teži za rukovanje jer za aktivirati neku funkciju treba duboko ući u izbornike uređaja, naspram toga da je moguće za tako nešto pritisnuti samo jednu tipku?
·   Dual-beam prednosti/nedostaci; i ovo je također jedna od vječnih dilema. Dual-beam fishfinderi su u principu skuplji, ali kod nekih primjena su nepotrebni. Uglavnom bitno je znati da je sa dual-beam fishfinderom osigurano veće i šire područje pokrivanja, ali i pojava previše šuma na ekranu. Preširoko područje pokrivanja ponekad može biti zbunjujuće jer se sa dual-beam fishfinderima pokriva područje jednako trenutnoj dubini. Ovo znači da ukoliko se ribari na 70m dubine, područje pokrivanja po dnu je 45m od svake strane osi sonde. Znači, područje je golemo. U jednom takvom području fishfinder mora konvertirati jedan golemi 3D prostor u 2D sliku na ekranu. Pošto je dijagram zračenja oblika stožca i zbog ove spomenute konverzije mnogi detalji (osobito pri dnu) će biti maskirani odnosno nevidljivi za fishfinder jer se objekti od interesa nalaze u takozvanoj mrtvoj zoni. Dakle, za određene načine ribolova možda je dovoljan single-beam fishfinder sa užom i preciznijom zrakom. Stoga se savjetuje kod kupnje dual-beam fishfindera provjeriti da li je moguć prikaz u razdvojenim poljima odjednom na ekranu. U jednom polju je viša u jednom niža frekvencija. Dobro je da se svaku posebno može «raširiti» preko cijelog ekrana, a dobro je i obje odjednom gledati preklopljeno preko cijelog ekrana u takozvanom bledirajućem ili mix modu, uglavnom kako tko voli i kako to trenutna situacija nalaže,

Po meni je vrlo bitno imati prikaz sa razdvojenim poljima kod dual-beam fishfindera jer je lakše običnim kompariranjem otkriti neku mrtvu zonu. Dual-beam je popularniji kod slatkovodnih ribolovaca jer se kod ove primjene radi na vrlo malim dubinama te se uža zraka (tipično frekv. 200 KHz) i nema vremena (dubine) za razviti se u neko veće područje. Zbog toga se uzima u obzir nabavka dual-beam sonara koji osigurava veće područje pokrivanja. Primjerice uža zraka na 5m dubine pokriva po dvu krug promjera oko 1,5m dok dual-beam pokriva krug promjera oko 5m što je velika razlika. Širom zrakom se može prije naći zanimljiva struktura, u koristeći usku zraku može se finije namjestiti. Na kraju krajeva sa širokom zrakom će se lakše "izvući" odrazi u obliku bumeranga ili lukova koji većinom predstavljaju ribu.

·   Način rada; ta početnike je izuzetno bitan rad u automatskom modu, ali trebala bi postojati mogućnost i totalno ručnog načina rada. Ručni način rada vole iskusniji korisnici međutim neki tipovi fishfindera ne dozvoljavaju cjelovitu ručnu kontrolu,
·   Veličina brojki; možda ćete u nekim situacijama poželjeti gledati fishfinder sa veće udaljenosti (primjerice sa krme) tako da je zgodno da se brojke mogu uvećati a da se pri tom ne izgubi rezolucija,
·   Zoom može biti bitan za mnoge načine ribolova i u mnogim situacijama. Omogućuje fokusiranje na određeno podvodno područje na određenim pojasima dubine u svrhu detaljnije slike ozračenih podvodnih ciljeva i/ili podvodnih struktura. Zoom-ovi x2, v4, x6 i x8 su poprilično standardni,

Na slici gore se vidi prikaz automatskog zooma kod uređaja Humminbird Matrix 17x. Kod ovog uređaja automatski zoom je prikaz koji je podijeljen u dva polja. Desnu trećinu ekrana zauzima polje normalnog odnosno standardnog prikaza fishfindera gdje je polje zoom-a koje je u preostale dvije trećine ekrana omeđeno pravokutnikom. Kako se konfiguracija dna mijenja ovaj pravokutnik se automatski pomiče gore-dolje kao što se pomiču gornja i donja granica zooma. U primjeru sa slike gornja granica je trenutno 6m, a donja 14m. Nivo zoomiranja je namješten na x2. Ukoliko se rafi sa fishfinderom na malim dubinama do 5-6m ova funkcija i nije toliko bitna, ali na primjerice već 10m ju je zgodno imati. Ja osobno je dosta koristim u morskoj primjeni. Po meni, osobito je bitno imati ovaj omeđeni pravokutnik na desnoj strani ekrana kao i polje običnog sonder prikaza jer se može dogoditi da propustiš neki bitan odraz iznad zooma, a ako nemaš ovo polje onada ga nećeš vidjeti. Automatski zoom je kod različitih proizvođača različito rješen stoga je dobro pogledati da li zoom (ako ga se već želi imati) radi na način koji Vama odgovara. Bitno je također (barem meni) da se može i ručno zoomirati što znači proizvoljno mijenjati gornju i donju granicu dubine tako da se može osmatrati samo određeni "komad" vodenog prostora. Ovo je dosta bitno kod jigginga jer se može vjernije osmatrati vlastita varalica na ekranu sa svakim potezom ruke, a i sve ono što se oko varalice događa.

·   Funkcije Bottom discrimation, Bottom Lock i WhiteLine su bitne za ribolovce kojima jedno od veće važnosti. Ove funkcije pomažu lakšoj ocijeni u sastavu dna, automatski uvećavaju područje uz dno i odvajaju objekte nisko uz dno ili na dnu od samog dna,

Bottom disc., (razlučivanje uz dno) prikaz sa profesionalnog SIMRAD soundera. Donje polje "ravna" dno i prikazuje 6m od dna prema gore. Ovako namješteno ribar traži ribu uz dno. Zbog toga je uključena samo uska zraka od 200 KHz. Traženje je na dubini od 46m. Ovaj sounder je sposoban za totalno ručni ali i totalno automatski rad. U gornjem lijevom kutu može se vidjeti da uređaj koji imače može raditi sa 1000W RMS u automatici (simbol "A-" označava automatsko namještanje parametara, u ovom slučaju izlazne snage i duljine impulsa) ovdje radi sa 100W (čak na 46m, te se ovdje može uvjeriti o onome što sam prije pisao u vezi snage) te da mu je automatika namjestila duljinu impulsa na srednju veličinu (MEDIUM).
Ovdje se može vidjeti i da ovaj uređaj koristi samo 12 boja za stvaranje svoje slike iako ima "SHARP" ekran koji može prikazati 65000 boja.

·   Funkcija Scroll Speed (Chart Speed) kontrolira brzinu pomicanja slike na ekranu fishfindera, odnosno koliko dugo će određeni cilj ostati na ekranu. Samim tim može se zaključiti da je sa namještanjem ove funkcije lakše dobiti vjerniju sliku profila dna. Mnogi napredniji korisnici uspješno koriste ovu funkciju pri panulavanju. Neki fishfinderi ne mogu dovoljno sliku ubrzati te na taj način smanjuju brzinu osvježavanja fishfinder slike, stoga se može reći da ne mogu uhvatiti prikaz u virtualno realnom vremenu. Zbog ovoga je moguće da se korisnik neće moći točno pozicionirati iznad željene konfiguracije dna, niti će moći vjerno promatrati svoje mamce. Stoga provjerite koliko je moguće ubrzati i usporiti sliku na ekranu i koliko se pri tom izgubi na kvaliteti slike,  
·   Spoj na GPS; spajanjem uređaja na GPS mnogi fishfinderi imaju sposobnost memorirati poziciju iz prikaza sondera (takozvana podvodna pozicija) što je dosta vrijedna karakteristika, te ukoliko imate GPS na brodu ili ga namjeravate kupiti možete se raspitati o ovoj funkciji.

Za kraj

Kao što je već rečeno u ovom članku odabir fishfindera je individualan i ovdje se samo nastojalo pomoći pri kupnji. Savjetuje se također pitati prijatelje i poznanike i čuti različita mišljenja. Svatko ima svoj način ribolova i svoje potrebe te je nemoguće znati što je svakom pojedincu bitno. Ovdja je navedeno dosta toga, ali iz ovoga teksta svatko bi posebno trebao «izvući» ono što je njemu bitno.
http://vukovisadunava.com/sonari-67/vodic-za-kupnju-fishfindera-sonara/30/

  Nautički savjeti - Sve