Splav za spašavanje KHY u torbi, za 6 osoba

Liferaft ISO 9650-1 pack 2

 • u torbi - meko pakiranje
 • odobren od HRB
 • ISO 9650-1 pack 2
 • kategorija plovidbe III
 
 
CIJENA:
REDOVNA CIJENA: 1.114,80 € 8399,46 kn
WEBSHOP CIJENA: 1.059,06 €
 
7979,49 kn
 
 
 
Šifra proizvoda: SYR KHY-6V
 
 
Trenutno nedostupno
 
Pošaljite upit Košarica

Splav za spašavanje KHY u torbi, za 6 osoba

Šifra artikla SYR KHY-6V

 • u torbi - meko pakiranje
 • za 6 osoba
 • odobren od HRB
 • ISO 9650-1 pack 2
 • kategorija plovidbe III (obalna plovidba HR do 12 nm od zadnjeg kopna)
 • Težina 45 kg
 • dimenzije 765x530x370 mm

Područja plovidbe i drugi propisi povezani uz pomorski promet proizlaze iz dva osnovna pravna dokumenta, a to su Pomorski zakonik Republike Hrvatske i Pravilnika o brodicama i jahtama. Valja napomenuti kako se oni odnose i na plovidbu rijekama koje se uljevaju u Jadrana, a plovne su. Prema njihovim odredbama definirana su Pravila za statutarnu certifikaciju jahti i brodica.

Taj dokument, u najnovijoj izmjeni od ožujka 2016. g., donosi niz pravila i odredbi koje se primjenjuju pri projektiranju, gradnji i opremanju jahti i brodica. U ovom ćemo se tekstu osvrnuti na propise koje definiraju područja plovidbe, kao ključni čimbenik u daljnjim propisima za opremanje plovila sigurnosnom opremom.
Naime, i bez pravilnika i zakona, razvidno je kako plovidba na otvorenom moru i ona u neposrednoj blizini kopna donose različite rizike za sigurnost posade i putnika plovila. Sama brodica ili jahta certificira se za pojedino područje plovidbe s obzirom na svoju veličinu, konstrukciju i tehničke karakteristike, te joj je ovisno o tome dopuštena plovidba u pojedinim područjima plovidbe.

Zone koje nazivamo područja plovidbe kreću se od najšire, međunarodne plovidbene zone, te se postupno smanjuju sve do najuže, koja se odnosi na unutarnje vode ili zaljeve. Prema tom redoslijedu u nastavku donosimo detaljan opis svih područja plovidbe:
Područje plovidbe I – međunarodna plovidba svim morima i vodama koje su pristupačne s mora. Time su obuhvaćena mora i oceani, ali i plovni unutarnji vodotoci kojima se može pristupiti s mora. Prema tome, u ovoj se kategoriji nalaze svi veliki teretni brodovi te jahte koje su posebno certificirane za ovo područje plovidbe.
Područje plovidbe Ia – međunarodna plovidba svim morima i vodama koje su pristupačne s mora, bez udaljavanja od najbližeg kopna na više od 20 Nm. Time se područje plovidbe II smješta unutar vanjskog pojasa (24 Nm od polazne crte računjanja), odnosno područja odmah izvan teritorijalong mora.
Područje plovidbe II – obuhvaća međunarodnu plovidbu unutar Jadranskog mora
Područje plovidbe IIa – obuhvaća međunarodnu plovidbu Jadranom, uz ne udaljavanje od kopna na više od 12 Nm. Time granica ovog područja plovidbe odgovara širini teritorijalnog mora, pa se stoga odnosi na dužobalnu plovidbu..
Područje plovidbe III – obuhvaća unutarnje morske vode, vodama koje su pristupačne s mora i teritorijalno more RH. Iznimka su ribolovne brodice veće od 7 m koje mogu ploviti i ekološko-ribolovnim projasom. Time se ova plovidbena zona ograničava na 12 Nm od polazne crte mjerenja na obali, odnosno poklapa se s granicom teritorijalnog mora RH. Ovo se područje plovidbe dodatno dijeli na:
IIIa – ograničeno na 6 Nm od obale kopna ili otoka
IIIb – ograničeno na 3 Nm od obale kopna ili otoka
IIIc – ograničeno na 1 Nm od obale kopna ili otoka
Na ovaj su način ograničena područja plovidbe u unutarnjim morskim vodama RH, te je za plovidbu njima potrebno stjecanje dozvole za voditelja brodica A i B kategorije.
Područje plovidbe IV – obuhvaća luke, zaljeve, ušća rijeka, jezera te rijeke, do granice plovnosti s morske strane. Time je posljednje područje plovidbe ono najuže.

 

Kupite i slične proizvode: